0.1 C
Brno
Středa, 29 března, 2023
DomůFinanceHodnota stravenky by měla od Nového roku stoupnout

Hodnota stravenky by měla od Nového roku stoupnout

Date:

Nenechte si ujít

Platina

Platina je drahý kov, který se stal stále populárnější...

Navštivte hrady a zámky v Česku, jejich sezóna opět startuje

Po dvou turbolentních letech se u našich západních sousedů...

Sever Čech je kolébkou sklářství a světový unikát.

Historie výroby skla v Libereckém kraji sestává z mnoha...

Východní Čechy jsou plné jedinečných atrakcí

V regionu na vás čekají unikáty, jejichž návštěvu si...

Výjimečný den v Trnavě a okolí. Takto skvěle se dá strávit čas v Malém Římě

Na své si v Trnavě přijdou dospělí i děti. Nejznámější...
- Komerční sdělení -časopis

Minimální hodnota stravenky by měla od Nového roku stoupnout na 5,10 eura.

Minimální hodnota stravenky by měla od Nového roku stoupnout na 5,10 eura.

Potvrdilo to pro TASR ministerstvo práce s tím, že cenu stravného upravuje resort práce opatřením, které bude po ukončení připomínkového/legislativního procesu zveřejněno ve Sbírce zákonů.

„Předpokládáme, pokud se v legislativním procesu nic nezmění, že opatření bude účinné od 1. ledna 2023. Opatření však bude včas předtím samozřejmě publikováno ve Sbírce zákonů,“ upřesnil tiskový odbor ministerstva.

Resort práce již 4. října v předběžné informaci o návrhu opatření na zvýšení částek stravného uvedl, že minimální hodnota stravenky se zvýší ze 4,80 na 5,10 eura.

Minimální hodnota stravovací poukázky je podle zákoníku práce 75 procent stravného na pracovní cesty v trvání od 5 do 12 hodin. Při částce stravného 6,80 eura je minimální hodnota stravovací poukázky 5,10 eura.

ZP určuje minimální hodnotu stravovací poukázky, zaměstnavatel se může rozhodnout poskytovat stravovací poukázku ve vyšší hodnotě.

Zvýšením stravného na pracovní cesty MPSVR reaguje na vývoj indexů cen jídel a nealkoholických nápojů v restauračním stravování. Stravné na pracovní cesty se naposledy upravovalo opatřením o částkách stravného od 1. září. V srpnu 2022 dosáhl měsíční kumulovaný index cen jídel a nealkoholických nápojů v restauračním stravování v ČR hodnotu 105, což představuje oproti základně zvýšení o 5 procentních bodů.

Za základnu se považuje příslušný kalendářní měsíc, podle kterého byly naposledy opatřením upraveny částky stravného.

Nejnovější příběhy

- Komerční sdělení -pr článek